Vad är a-conto?

Hej!

Vad är a-conto och hur fungerar det i Jupiter?

mvh

Kommentarer

 • Hej Ragnhild!

  I och med Jupiter version 2018.2.0 har Jupiter stöd för a conto-försäljning. Det innebär att Jupiter kommer att bokföra moms på framtida försäljning (exempelvis via "lägg på planerat" eller "lägg till logi") på systemdatum, men intäkten hamnar i framtiden på det datum händelsen inträffar.

  Exempel
  Dagens datum är 2018-01-01. En gäst som ska bo från 1:a februari till 5:e februari vill få en förskottsfaktura. Skapa då en ny nota i bokningen och välj "Lägg på planerat".
  En granskning av bokföringsdatum visar nu att Jupiter bokför logi och frukost på de datum de faktiskt inträffar. Detta är nytt i Jupiter 2018.2.0. Tidigare har Jupiter bokfört logi på systemdatum.

  När notan sedan slutbetalas, exempelvis via faktura, görs nu en rad bokföringsmässiga transaktioner:

  2018-01-01:


  Den rätta momsen bokförs alltså redan på den 1:a januari. Som motkonto används a contoförsäljningskontot. Vilket kontonummer som ska användas ställs in under "Register -> Inställningar -> Ekonomi".

  Samtidigt bokförs följande på de dagar som boendet avser.

  2018-02-01:


  Logiintäkten samt moms bokförs på den dag den inträffar. Som motbokning används det a contoförsäljningskonto som bokades upp den 1:a januari. Detta konto kommer sakta men säkert tömmas under de dagar vistelsen pågår. För att momsen inte ska dubbelbokföras används även det som motbokning denna dag.

  2018-02-02:


  2018-02-03:


  2018-02-04:


  2018-02-05:


  Nu har hela beloppet som den 1:a januari bokades upp på a contoförsäljningskontot bokats om till de datum intäkterna avser. Momsen som bokas upp under februari är av samma belopp både i debet och kredit, så de tar ut varandra.

  Totalt för hela perioden 1:a januari till 5:e februari:

  Notera att detta bara gäller när en nota med framtida bokföringsposter slutbetalas. Det är först då som denna a conto-funktion tas i bruk.

  Jonas

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.