Till senaste kommentaren

Vad är det som diffar mellan kassarapporten och bokföringsrapporten?

God dag,

Jag har en differens mellan kontanterna i kassarapporten jämfört med bokföringsrapporten. Båda är utskrivna för samma dag. Jag förstår inte var jag ska söka för att hitta vad som orsakat diffen.

Kommentarer

 • Hej Yusef!

  En diff mellan kassarapport och bokföringsrapport kan vara klurig att finna på. En första sak som stökar till det är att kassarapporten är en avstämning för vad en specifik kassa gjort sedan senaste avslut, du kan alltså ha flera kassarapporter för samma kassa under en vald dag, medan bokföringsrapporten alltid enbart visar en total för alla aktiva kassor en vald dag (eller period om så valts).

  1. Sök efter borttappade kassarapporter
  Det kanske låter konstigt men ibland händer det att kassarapporter som skrivits ut av en eller annan anledning inte följt med till avstämningen och därmed skapar en differens. Första steget är därför att säkerställa så alla kassarapporter som gäller för den aktuella dagen faktiskt är på plats.

  2. Kontrollera utskriftsdatum på bokföringsrapport
  Bokföringsrapporten visar som sagt all försäljning och betalningar som gjorts en vald dag men, den går att skriva ut för en dag som ännu inte tagit slut ("idag") och är en lite snabb kan det hända att bokföringsrapporten skrivits ut innan sista försäljning för dagen gjorts. Utskriftsdatum för bokföringsrapport bör därför alltid vara på ett senare datum än vad den gäller för då du med säkerhet vet att bokföringsdagen gått till ända.

  3. Sök efter försäljning/betalning som "hamnat på fel dag"
  För att hitta åt en differens, oavsett om det gäller försäljning eller betalning, så brukar jag börja med att granska vilken period kassarapporten gäller för (det står längst upp i rapporten).
  Nästa steg är att undersöka om det finns någon försäljning/betalning på den aktuella dagen men som gjorts efter kassans sista kassarapport. Dessa kommer ju komma med på nästa dags kassarapport men inte dagsrapporten, i och med att försäljning bokförs på den dag den faktiskt säljs.
  Hittar jag inget däri är nästa steg att göra samma granskning på aktuell för föregående dag men som gjordes efter kassarapporten skapades.

  Hoppas detta underlättar att navigera i avstämningen.
  Lars-Emil

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.