Till senaste kommentaren

Vi ska byta server, vad behöver vi tänka på och kan vi ha den i molnet?

Hej!

Vi har idag Rebnis-kassa och Jupiter Bokning och det börjar bli dags att byta server.
Vår IT-firma föreslog att vi istället för att ha servern hos oss lokalt har den i molnet. Fungerar det?

Hälsningar Ebbe

Kommentarer

 • Hej Ebbe

  Ni väljer själva om ni vill ha er server lokalt placerad hos er eller externt, i molnet/Azure/hos IT-firma eller liknande. Vår installation har tidigare vanligtvis utgått från en lokalt placerad server med alla enheter på samma nätverk. Kortterminaler, skrivare och klientdatorer.

  Intresset har ökat senaste åren att ha externt placerade servrar av olika skäl. Bland annat att man inte behöver tänka lika mycket själv på servern om en extern IT-firma sköter detta. Enklare backup och återställning om något sker etc.

  För Rebnis-kassa spelar det ingen roll installationsmässigt var servern är placerad. Kravet är oavsett att klientdatorerna/kassorna når servern via nätverket och vice versa. En klientprogramvara installeras lokalt på varje dator som ska köra kassan. Väljer man att frångå standard och istället för att lokalt installera kassaprogrammet på varje dator istället låta användarna köra via en fjärrskrivbordsserver tillkommer krav på att både kortterminaler och kvittoskrivare ska vara ansluta via nätverk. Man måste också säkerställa att de kontrollenheter (svarta lådan) som är inblandade går att nå. Kontakta oss för mer information kring det då det finns olika typer av kontrollenheter.

  Ska man nå utrustning som är lokalt kopplad till en dator via USB eller COM-port måste klientprogrammet installeras lokalt på den datorn. Till exempel streckkodscanners. Varje användare och kassa behöver även ett eget unikt inlogg till Windows på servern. Man kan inte dela ett domänkonto.

  För Rebnis Jupiter Boknings del kan man också ha en externt placerad server /molnvariant. Då behöver användarna köra fjärrskrivbord till antingen servern i sig eller allra helst en ytterligare dedikerad server för användarna att jobba på, en ”RDS-server”. Vi rekommenderar alltid en sådan separat server att jobba på av säkerhetsskäl. Med en extern server behöver denna fortfarande nå de lokalt placerade klientdatorer där kringutrustning finns. Skrivare behöver installeras direkt på RDS-servern och får inte vara vidarebefordrade. Kortterminaler måste gå via nätverk och utesluter därmed terminaler via USB.

  Det kan finnas frågor utöver ovan nämnda som behöver rätas ut. Kontakta oss då via info@rebnis.se så tar vi en titt på just er lösning då varje installation är unik i avseende att olika programvaror och kringutrustning är inblandad.

  Information om systemkrav finner du här.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.